HTML

Hívatlan látogatók

Tavasszal hangyák, nyáron szúnyogok, ősszel egerek..... mindig van valami irtani való a háznál. Nem kell feltétlenül vegyszerekhez nyúlni, megoldást kínálnak az ultrahangos riasztók. Ha mégis a hagyományos módszert választod, abban is adunk segítséget.

Apró, de bosszantó: Itt vannak a molyok

2016.03.09. 21:54 pillangó01

 

molylepke.jpg

 

Egy elégedett vásárlónk írását adjuk itt közre. Kommentár nélkül :)

Nos, molylepkével az egyik korábbi albérletemben találkoztam, ahol váratlanul bukkant fel az első, amit egyből el is pusztítottam, naivan hittem, hogy ezzel megoldottam a problémát.

De amikor rákövetkező nap újabb és újabb jelentkezett, és szinte már összeszámolni se tudtam a különböző színű és méretű molylepkéket, akkor kezdtem kétségbeesni.

Nem volt kellemes látvány, ahogy a ruha sztenderemen lévő bundáim körül szálldogáltak, de előfordult, hogy a bezárt ajtajú ruhásszekrényből is kiszállt egy-két példány. Akkor abban a percben döntöttem, itt cselekednem kell. Szerencsére gyorsan sikerült hozzájutnom a legkiválóbb molylepke irtó szerekhez.

Egy levendula illatú akasztós illatosítóhoz, amit a ruha sztenderemre, a kabátaim közé egyből felakasztottam, de még a szekrénybe összehajtogatott ruhák közé is tettem belőle.

Azután, egy levendula illatú sprayt, aminek bár kellemes illata van, mégsem ajánlott belélegezni. Én például mindig azelőtt alkalmaztam, mielőtt elmentem otthonról. Befújtam vele a lakás azon pontjait, ahol előfordultak, és ami a legjobb, hogy közvetlen ruhákra is lehet fújni, mert nem roncsolja a textilt, a molylepkék viszont először a levegőbe szállva elszédülnek tőle, majd a végén már repülni sem marad erejük, és a földön kúsznak, majd elpusztulnak.

Végül egy ragacsos felületű molylepke fogót, amit elég kihelyezni olyan helyre, ahol nincs útban, és véletlen se nyúlunk bele, és a molylepkéknek kellemes feromont kiváltó tulajdonsága miatt, azonnal rárepülnek, és végleg bele is ragadnak. Egyébként ez más rovarokra is hatásos, úgy, mint pl.: szúnyog, légy, zsizsik.

E hármas hatás együttes következményeképp, szép fokozatosan végleg megszűnt a molylepke invázió hosszú távra, végleg.

HA TE IS KÜZDESZ VELÜK, KERESS MINKET!

www.otthonodakerted.hu

e-mail: otthonodakerted@gmail.com

tel: 0630-678-4804

Szólj hozzá!

Címkék: kártevő moly molylepke ruhamoly

Mit tudunk a vakondról?

2015.09.08. 00:01 pillangó01

Hát,hogy nagyon őszinte legyek, nekem nem nagyon voltak ismereteim a vakondról.

Egész addig, amíg a frissen telepített gyepszőnyegen meg nem jelentek az első túrások, nem is nagyon foglalkoztatott a gondolat, hogy van "alsó szomszédunk".

Amikor már a pipától nem látva, és válogatás nélküli szavakat használva álltam őrt órákon keresztül a kertben, ásóval a kezemben - megjegyzem gyilkos indulataim eredménytelenek maradtak - , úgy döntöttem, tanulmányozom kicsit ezt a gonosz dögöt.

Ekkortájt szereztem tudomást a vakond különös irtózatáról az üres sörösüveggel szemben, valamint ekkor tudtam meg, hogy érdemes kotorékkutyát tartani, mert ő majd megszabadít tőle.

Ezen ismeretek birtokában, valamint a kerti őrállástól elgémberedett tagjaim unszolására megittam néhány üveg sört, és az üvegeket elhelyeztem az itt-ott olvasottak szerint a kertben. Az elfogyasztott alkohol rám mindenképpen jó hatással volt, egész nyugodtan aludtam. Nem nagyon jutott eszembe a vakond, aki azonban annál szorgalmasabb volt azon az éjszakán is....

Nem volt mit tenni, beszereztem a kotorékkutyát. Sajnos. Ez a jószág ugyanis szinte minden nap megjelent valami meglepetéssel: hol madarat, hol sünt hozott, és rendre a házba hordta áldozatait, és ott kezdte volna kinyiffantani őket. Szerencsére sikerült megakadályozni ezirányú törekvéseit, de az alapprobléma, a vakond, továbbra is megmaradt.

vakond_elleni_modszerek.jpg

Próbálkoztam már mindennel, ami az utamba került, épp csak a vajákos asszonynál nem jártam segítségért, de a mi elszánt vakond-társaságunk sokkal kitartóbbnak bizonyult, mint amit valaha is elképzeltem volna róla.

Ezért úgy határoztam, hogy vége a humánus megoldásoknak, kivégzem őket, ha addig élek is. Kerestem-kutattam, míg végre ráakadtam a karbidra.

Halálmegvető kitartással kiballagtam a kertbe, egyik kezemben egy kilós doboz karbid meg egy kiszuperált evőkanál, másikban meg egy locsolókanna, vízzel töltve.

Az első vakondtúrásnál megállva, megnyitottam a túrás tetejét, beleszórtam két evőkanállal a szerből, pár csepp vizet önöttem rá, és gyorsan befedtem a földdel. Ezt a műveletet röpke egy órán keresztül ismételgettem, mire minden túrást elláttam megfelelő mennyiségű vakondűző szerrel.

Vártam néhány napor, reménykedve, hogy többet nem jönnek elő, de előjöttek. Újabb túrások a kertben, elkeseredettség a köbön: hát már soha nem fogok megszabadulni tőlük? Azért nem adtam még fel, az új túrásokat is elláttam karbiddal. Lassanként azt vettem észre, hogy az új túrások száma egyre kevesebb. Végül teljesen eltűntek, és ekkor fellélegezve, elegyengettük a kertet, és újravetettük a gyepet.

És hogy visszatérjek a cikk címére: mit is tudok én a vakondról? Hát a magam részéről annyit, hogy lehet tőlem védett állat, de az én kertemben nem garázdálkodhatnak többé :)

 

Szólj hozzá!

Címkék: vakond kártevőmentesítés kártevő irtás vakond elleni védekezés

Mi a helyzet a madarakkal?

2015.09.07. 23:18 pillangó01

madar_elleni_vedekezes.jpg

Nagyon szép a napos reggelen a madarak csicsergésére ébredni, és nagyon kedvesek akkor is, amikor télen a madáretetőbe készített élelmet csipegetik.

De mi van akkor, ha az erkélyedet lepik el a galambok, vagy az ereszed lassan leszakad a beletelepült verebektől? Mi van, ha a harkályok kikezdik a stablondeszkát, és minden tele van "égi ajándékaikkal".....

Persze nem akarod bántani őket, de ami sok, az sok. Védekezz ellenük hatékonyan! A megoldást itt találod:

www.ultrahangosriaszto.hu

Elemekkel működő madárriasztó változat itt található.

Sokan a gyümölcsöst vagy a zöldségeskertet védenék a falatozó madarak ellen. Erre a megoldás a nagy hatótávolságú, igen nagy területek levédésére alkalmas készülék. A termék ára ugyan nem kevés, de egy gyümölcsösben évről-évre okozott károkat megszünteti, és az így megmaradó haszon egy-két éven belül kitermeli a készülék árát. Egy készülék 0,5 hektár területet véd rendkívül hatékonyan.

A részleteket itt olvashatod.

A készülékhez hangszórókat ajánlunk, a részleteket ezen a linken találja.

A hangszórók segítségével sokkal hatékonyabb a védekezés. A hangszórókat fák tetejére, kerítésre, egyéb magasabb helyekre is könnyen telepíteni lehet. Növeli a hanghatás intenzitását valamint a védhető terület nagyságát is.

Kérdésed van?

Keress minket alábbi elérhetőségeinken:

Telefon: 0630-474-4785

e-mail:  ultrahangosriaszto@gmail.com

Több termék vásárlása esetén áralku lehetőség!

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: madár madarak madár elleni védekezés madár elleni védelem hogyan védekezzek madarak ellen gyümölcsöskert védelme madarak elleni készülék

Szúnyogok elleni természetes védekezés

2015.08.02. 23:37 pillangó01

www_ultrahangosriaszto_hu_1.jpg

Hét természetes módszer, hogy megóvd magad a szúnyogoktól!

 

1. A szúnyogok nem kedvelik a szegfűszeg illatát. Törj össze egy keveset, majd áztasd be egy kis tálka vízbe. Tegyél ilyen tálkákat a szoba több pontjára.

2. Szintén szegfűszeges ötlet: egy citromba szúrkálj néhány szál szegfűszeget, és tedd az ágyad mellé. Ha a citromot egy kis pálinkával is meglocsolgatod, a hatás fokozódik.

3. A füstöt különösen nem kedvelik a szúnyogok. Ha olyan füstölőt használsz, emelynek szegfűszeg vagy citrom illata van, dupla hatást érhetsz el.

4. Eukaliptusz, citrom vagy szegfűszeg illatú illóolajokat önts mécsestartóba, és párologtasd.

5. Kis tálkákba ecetet vagy almaecetet öntve, és ezeket a lakás különböző részein elhelyezve szintén szúnyogriasztó hatást érhetsz el.

6. A diófalelevél főzete is irtózattal tölti el a szúnyogokat. Tölts belőle kis csészékbe, és tegyél belőle több helyre a lakásban.

7. Nevelj az ablakpárkányon rozmaringot vagy macskamentát. Ezek illata szintén riasztja a szúnyogokat.

 

Ha azonban nem szeretnél sok időt tölteni a szúnyogok elleni védekezéssel, próbáld ki professzionális szúnyogriasztó szereinket.

Ultrahangos szúnyogriasztó:  teljesen veszélytelen. Sem vegyszereket, sem más veszélyes anyagot nem tartalmaz. Az ultrahang teljesen természetes módon véd. Hatására a szúnyogok megzavarodnak, és észvesztve menekülnek a védett területről.

Lakóhelyiségbe ajánlom a hálózatra csatlakoztatható változatot,

Kertbe, teraszra javaslom az elemes változatot.

Párologtatós megoldás folyadékkal vagy lapkával itt található.

Maradt kérdésed?  Mindenre választ kapsz itt: ultrahangosriaszto@gmail.com   mobil: 0630-474-4785

Rendelhetsz a www.ultrahangosriaszto.hu oldalon.

 

Szólj hozzá!

Címkék: szúnyogriasztó szúnyog elleni védekezés

Fordítsuk komolyra a szót.....

2015.05.02. 23:38 pillangó01

Sok-sok kedélyes elmélkedés és bejegyzés után most szeretnék valami komolyabb témát tálalni Nektek.

Ezúttal olyan problémával találkoztam, amely egy ember, akár egy egész család egész évi bevételét veszélyezteti. Azok az emberek, akik élelmiszert termelnek - gyümölcsösük, szőlőjük van, vagy szántókon gazdálkodnak - állandóan ki vannak téve a legkülönfélébb viszontagságoknak.

Elsőként is az időjárásnak, másodjára pedig a kártevőknek. Előbbire az időjárás-szabályozás feltalálásáig sajnos nem tudunk megoldást, a másodikra viszont már eddig is voltak próbálkozások. Leginkább elterjedt védekezés a vegyszeres permetezés. Hasznos a betegségek, kórokozók, paraziták, rovarok, bogarak ellen, de mi a helyzet a vaddakal és a madarakkal?

Nincs valódi megoldás ellenük? El kell tűrni, hogy a napraforgóföldre leszálló madárraj naponta letakarít egy-két hektárnyi területet? El kell viselni, hogy a seregélyek csak a cseresznye tizedét hagyják meg nekünk?

Nem, nem kell elviselni. Drasztikus megoldások helyett (lesben állás a föld szélén puskákkal, éjjel-nappal őrködni a földeken) itt a megoldás: az önműködő, elektronikus madárriasztó készülékek.

Nincs többé álmatlan éjszaka. A készülékek több hektár terület védelmét biztosítják, éjjel-nappal szolgálatban állnak. Ha éjjel nincs rájuk szükség, előre programozva leállnak, és csak hajnalban kapcsolnak be újra. Magas fák tetejére vagy póznákra kell állítani a hangszórókat, míg a kezelőegységet úgy kell elhelyezni, hogy kényelmesen hozzáférhető legyen.

Többféle madár hangját utánozzák ezek a készülékek, köztük olyanok segélyhívását, amelyek ellen védekezni akarunk, valamint ezek ragadozóiét.

A földedre szálló madarakat mindez annyira megzavarja, hogy nem tudnak megmaradni a védett területen.

Vigyázz, kész, rajt.... indul a szezon! Indulj te is harcba a madarak és más kártevők ellen.

 

Több információért keresd fel a www.ultranagosriaszto.hu weboldalt, ahol a termékeket is megtalálod, és azt a telfonszámot, és e-mail címet, ahol választ kapsz a kérdéseidre.

Várunk szeretettel a facebookon is, ezen a linken.

 

Szólj hozzá!

Vakond elleni védőháló a szép kertért

2015.05.02. 23:17 pillangó01

A nyár közeledtével egyre gyakrabban jut eszembe, hogy az idén milyen munkákat terveztem a kertben, és ezek közül mit nem tettem még meg.

Tavasszal az ültetések, a virágok, a gyümölcsfák körüli munkák jelentették a legfontosabb munkákat, nyáron pedig inkább a hűsölés lesz fontos. Kinek van kedve komoly munkát végezni a nyári, tomboló hőségben? Bár igaz, hogy a tavalyi nyár éppen nem ilyen volt. A sok eső miatt locsolni sem nagyon kellett, viszont a kertben dolgozni sem tudtam.

Most, a tavasz közepén végre jó idők következnek, és nekiállhatunk a kert rendbetételének is.

A kertrendezés egyik fontos eleme a vakond elleni védekezés, hiszen ki szeretné a gondosan elegyengetett és gyepesített kertjében a szorgalmas vakond halmocskáit látni.

Védekezz ellenük vakond elleni védőhálóval. Ez a megoldás egyszer's mindenkorra véget vet a bosszúságoknak. Egyszeri beruházás, egyszeri munka, és évtizedeken keresztül tartó nyugalom... azt hiszem, megéri a fáradságot.

Részletes leírás a vakondhálóról és telepítéséről ezen a linken található, kattints ide a telepítési útmutatóért.

Keress minket a Facebookon is!

Szólj hozzá!

Címkék: vakondháló vakond elleni védőháló vakond elleni védekezés

Hát akkor újra az egér...

2014.11.13. 22:34 pillangó01

www.ultrahangosriaszto.hu_mezei_eger.jpg

És már megint az a kis szürke rágcsáló....

Unalomig lehetne ismételni, milyen érzés egy egérrel szembetalálkozni. Ez történt velem a napokban. Kíváncsi vagy rá? Elmesélem. Kicsit kiakadtam rajta, mert olyan váratlanul és gyorsan történt.

A történet azzal indult, hogy egyik éjjel valami zajra ébredtem. Nagyon álmosan időbe telt, mire azonosítottam a zaj forrását: valami motoszkált a szobában. Azonnal tudtam, hogy ez egér lehet. Nem különösebben lepődtem meg. Minden ősszel megtörténik, hogy bekeverednek a közeli mezőről, földekről.

Másnap reggel felállítottam egy hagyományos, fémből készített egérfogót, és felszereltem egy kis darab dióval. Aztán elmentem dolgozni.

Amikor hazaértem, nagyon sokmindennel volt tele a fejem, és az egérvadászat eszembe sem jutott, egészen addig, amíg elindultam lefeküdni. Ahogy beléptem a szobába, azonnal odanéztem... és ott volt az egérfogóban egy szürdek kis egér, ki tudja, mióta, holtan..... Nem volt szép látvány.

Igyekeztem megőrizni a hidegvéremet. 

Kiabáltam a fiamnak, jöjjön, szabadítson meg az egér földi maradványaitól. Szerencsére azonnal reagált, ami egyébként nem nagyon jellemző rá, és eltüntette az egeret, sőt, a fogót visszahozta, és újra beélesítette. Megnyugodtam, és kényelembe helyezkedve olvasni kezdtem. Nem telt el tíz perc, csattanás, némi küzdelem... és még láttam, ahogy a következő játékos utolsókat rúgja az egérfogó lecsattant rácsa alatt.... nem volt szép látvány.

Nem szeretném részletezni, de nem volt erőm hozzányúlni szegényhez, megint a fiam vitte ki. Akkor állítottam be a szobába a WK0523 egér elleni ultrahangos riasztót. Nem akarok több hullát a szobámban.

Itt találod a riasztót, ha te sem szeretnél hasonló "élményekben" részesülni:  kattints a linkre!

Sikeres, egérmentes novembert kíván

Az Ultrahangos Riasztók Áruháza  ( www.ultrahangosriaszto.hu)

 

Szólj hozzá!

Címkék: egér kártevő egérfogó hogyan védekezzek egerek ellen

Olcsó-e az olcsó?

2014.07.27. 22:09 pillangó01

atveres.gif

Ma, amikor bekapcsoltam a TV-t, éppen egy televíziós vásárlási műsorba csöppentem. Ultrahangos riasztó volt műsoron, és mivel érdekelt a téma, ott is maradtam, hogy megnézzem, mit kínálnak, és mennyiért.

Nos tehát, azt tudtam meg, hogy van olyan készülék, amit bele kell tenni egy fali konnektorba valahol a lakásban, és onnantól kezdve 200 négyzetméternyi terület teljesen le van védve mindenféle kártevők ellen.

Sőt, az elhangzott összegért egy második készüléket is a csomagba tesznek, ami újabb 200 négyzetmétert kártevőmentesít. A megjelenített illusztráció szerint ez a készülék nem síkban, hanem gyakorlatilag a tér teljes egészét lefedve, gömb alakban kezdi meg az ultrahang terjesztését, tehát nincs az a kártevő, amelyik elbújhatna előle. :)

Mivel a készülék ilyen hatalmas területet véd, akár az egész házat egyetlen készülékkel le lehet védeni.

A két eszköz együtt kb. 7500 Ft, plusz a postaköltség.

Biztos Te is ismered ezeket a televíziós vásárlási műsorokat, amikor unásig ismétlik ugyanazokat a dolgokat, kétszer, háromszor, ötször, tízszer, és még mindig nem tudod, hogy mindez mennyibe kerül. Mikor végre kiderül, akkor általában biztosítanak arról, hogy ha sietsz, kapsz még egyet ajándékba, esetleg valami nagyon hasznos kiegészítőt. És kezdődik előlről a véget nem érő ismétlések sora. És aztán jön a postaköltség. Na ezt már nem bírtam kivárni :)

Őszintén elcsodálkoztam azokon, amiket hallottam, mert ennyi nyilvánvaló butaságot már régen nem hallottam.

Először is: az ultrahang terjedése csak az első szilárd tárgyig biztosított. Onnan visszaverődik, nem hatol át rajta. Ha tehát elhelyezel egy készüléket valamelyik szobában, és előtte van pl. egy fotel, akkor a fotel előtt vígan randalíroznak az egerek, nem zavarja őket az oda sem érő ultrahang. Arról ne is beszéljük, hogy a reklám szerint egy készülék akár az egész házat is lefedheti.... Hát, ha nincsenek benne falak és bútorok, akkor talán.

Másodszor: A készüléket be kell dugni a konnektorba, és ekkor kezd működni, állítólag gömb alakban. Nem síkban, nem bizonyos fokban, nem, nem. Ez gömb alakban terjed. Ahhoz azonban, hogy gömb alakban terjedjen, az kellene, hogy ne legyen mögötte fal.....

Harmadszor: Ha eltekintünk attól, hogy nem gömb alakban terjeszti az ultrahangot, akkor is érdekes még, hogy akkor hogy csinálja, hogy mind függőlegesen a falat, mind vízszintesen a padlót védi? Véletlenül tudom, hogy az ultrahang síkban terjed, méghozzá a kiindulási ponttól számítva valamekkora fokban. Ez általában 90 fok, de vannak olyan készülékek, amik 360 fokban terjednek. De ezek is síkban......

Negyedszer: Nincs olyan riasztó, ami egyszerre tud hatásos lenni egy egér, egy szúnyog, egy patkány, egy macska, vagy egy nyest ellen. Vannak olyanok, amiknél állítani lehet a hang frekvenciáját, így ezek alkalmasak arra, hogy többféle állat ellen védjenek, de nem egyszerre.

Ötödször: Ami ilyen tökéletes, és mégis kettőt adnak belőle egy áráért, az már önmagában gyanús.

Ha viszont szeretnél olyan készüléket, ami valóban hatékony, amire 24, de akár 30 hónap garanciát is kaphatsz, valamint részletes leírást arról, hogy milyen állatok ellen hatásos, mekkora területet véd, és ahol nem titkolják el előled a tényeket az ultrahang valódi terjedésével kapcsolatban, sőt, külön felhívják a figyelmedet rá, akkor látogass el az ULTRAHANGOS RIASZTÓK BOLTJÁBA. 

Akciós termékajánlat:

Szúnyogok, kullancsok, bolhák vagy egerek ellen védelmet nyújtó készülék állítható frekvencia-tartományokkal, 45 négyzetméter terület védelmére.

Hordozható ultrahangos szúnyogriasztó készülék 50 négyzetméter terület védelmére

Szólj hozzá!

Vakond ellen vakondfű?

2014.07.22. 22:37 pillangó01

vakondturas.jpg

Nagy örömmel vettük birtokba a kertet, mikor a házat már annyira rendbetettük, hogy élhetővé vált. Közel tíz évig éltünk egy barátságos lakótelep harmadik emeleti lakásában, így aztán alig vártuk, hogy végre a kert előnyeit élvezhessük.

Ásás-kapálás, gyomirtás, egyengetés szorgalmas munkája következett, és végre füvet, virágot ültethettünk. Az elején még nagyon elszánt voltam, és némi veteménynek is kerítettem helyet, nem túl nagyot, de annál kedvesebbet :)

Nagy volt ám az öröm, a fű pár nap alatt "szőrösödni" kezdett, a virágok és a vetemény pedig lassan kezdtek előbukkanni a föld alól.

Gonddal készített kertünket egy reggelre kelve barátságos halmocskák "ékesítették", és nekünk is szembe kellett néznünk a ténnyel, hogy a kertünk ezek szerint nem csak a mi számunkra vonzó felülről, hanem vakond pajtásnak is alulról.

Szorgalmasan neki is látott, hogy kiépítse a maga kis territóriumát a föld színe alatt, amit mi eleinte kedves és jóindulatú mosolyokkal, később fancsali ábrázattal, még később pedig türelmetlen és tehetetlen dühvel szemléltünk. Amit mi nappal elegyengettünk, azt ővakondsága éjjel rendre felborította. Úgy éreztem magam, mintha magos Déva várát építenénk.

 

Elkeseredett, ámde hasztalan küzdelembe kezdtünk a földlakóval.  Minden lehetséges módszert kipróbáltunk:

1: Helyezz egy petróleumba mártott rongyot a vakondtúrásba, annak a szaga elriasztja a vakondot.  Tapasztalat: a vakondot elűzte, de 5-10 méteres környéken a növények is kipusztultak.

2: Egy üres sörösüvetet áss be a földbe, majdnem a pereméig. A föld alatti járatokban áramló levegő rezgésbe hozza az üveget, aminek a hangja elriasztja a vakondot.  Tapasztalat: a vakondot nem igazán érdekelte. Egy reggelre az üveget kifordítva találtuk, egy hatalmas túrás tetején.

3:Kávézaccot kell a lyukba önteni.  Tapasztalat: egyetlen előnye, hogy kevesebb lett a kukában a szemét. A vakondot nem hatotta meg.

4: A vakondtúrás tetejéről told el a földet. Így a vakondjáratba friss levegő kerül, amit állítólag nem visel el.  Tapasztalat: már én sem értem, hogy gondolhattam komolyan.....

 

Summa summarum, a vakond kitartóan túrta a földet, én pedig egyre többet átkozódtam, és elnéző mosolyról már egyáltalán nem volt szó......

Ma már tudom, hogy egyből a végleges megoldást kellett volna keresnem, és nem a hiedelmeket és babonákat gyűjteni.

Nagyon sokan áldoznak sok pénzt a kertre, és manapság egyre inkább jellemző a szép, parkosított kert.

 

A vakond elleni védekezés legjobb módja a tereprendezés előtt történő vakondháló telepítés. A vakondhálót a talaj szintje alatt néhány centiméterrel kell lefektetni, majd jöhet rá a talajréteg, és végül a fű, vagy egyéb növények. Ezt a hálót a vakond soha nem lesz képes átrágni. További információkért katt ide.

Persze van az úgy, hogy a kert készen van, és nem szeretnéd feltúrni az egészet - miben különböznél akkor a vakondtól? :)

Ilyenkor az ultrahangos vakondriasztókat érdemes bevetni, amiket többféle változatban találsz meg az ultrahangos riasztók elleni védekezés boltjában.

Sok szerencsét!

 vakond.jpg

 

 

 

 

Szólj hozzá!

Jaj neeeee..... jönnek a csigák!

2014.07.15. 21:47 pillangó01

csiga.png

A napokban újra tele van a média a hírrel: támadnak a csigák.

Konkrétan a spanyolcsigákról van szó. Ez az úgynevezett házatlan csiga, nem túl jó érzés beletenyerelni az ágyások felett dolgozgatva.

Most akkor mit csináljak? Ezt a kérdést minden reggel feltehetnéd magadnak, amikor kimész a kertedbe, és megint azzal szembesülsz, hogy a növnykéid levelein kis lyukak sorakoznak, a széleket pedig körberágta valami.

A termés, de még a gyökerek is, tele vannak mély és öblos kirágásokkal, és ráadásul minden csiganyálkás......

Ha ezzel a jelenséggel állsz szembe, biztos lehetsz abban, hogy a kertedbe befészkelte magát néhány meztelencsiga.

 

Magyarországon 26 meztelencsiga faj található meg, ebből 10 faj az, ami kárt okozhat kertjeinkben. A meztelencsigák nedvességkedvelő és fénykerülő állatok, hímnősek, azaz minden egyed képes peterakásra; petéiket a földben levő lyukakba, vagy a kövek alá helyezik el. Egy-egy csiga életében akár 500 petét is lerakhat. Egy meztelencsiga 1-3 évig élhet.

 

A csigák mindenevők, fajtól függően peteállapotban, fiatal csigaként, vagy kifejlett állatként is telelnek át. Táplálkozni csak esős időben vagy éjszaka bújnak elő.

 

A meztelen csigáknak természetes ellenségei a tyúkfélék, kacsák, vakondok, madarak, sündisznók, cickányok, lábatlan gyíkok. A csigák petéit és lárváit a legtöbb futrinkafaj fogyasztja.

 

Napjainkban a kártékony 10 meztelencsigafajból két faj okozza a legtöbb kellemetlenséget. Az egyik a 10-15 cm-es barna nagy csupaszcsiga, a másik pedig a  7-10 cm-es spanyol csupaszcsiga.

Nagyon szapora állatokról van szó, és ez a tulajdonságuk különösen megnehezíti az e két faj elleni védekezést. A helyzetet nem könnyíti meg az sem, hogy nagyon kevés a természetes ellenségük. A barna és a spanyolcsiga egyetlen természetes ellensége az indiai futókacsa.

Ha tehát természetes úton szeretnél védekezni a két igen kellemetlen, csúszós, nyálkás csigafajta ellen, két lehetőséged van.

Az egyik, hogy minden este, félhomályban kimész a kertbe egy lámpással, és szépen összeszeded a csigákat.

A másik, hogy beszerzel egy indiai futókacsa-párt, melyek szépen összeszedik a csigákat. Előnye, hogy ezek meg is eszik őket, így aztán nem gond, hogy mi legyen az összegyűjtött csigákkal. A kacsa azonban nem eszi meg a csigákat csak úgy, koszosan, hanem előtte szépen megmossa. Tehát nem árt, ha egy kerti tóról is gondoskodsz, hogy legyen hol tisztára mosnia a kacsádnak a vacsoráját :)

 

Ha a fenti megoldások nem tűnnek célravezetőnek, ajánlom figyelmedbe a Csigacsapdát, melyet természetes csalétekkel együtt lehet megvásárolni. Az ajánlott terméket itt találod: http://ultrahangosriaszto.hu

1371001.jpg

 

De hogy kerül majd a csiga a csapdába? A Natural contol csigacsapda a csiga számára vonzó illatú csalétekkel van feltöltve, mely odacsalogatja a csigát,  belemászik, de a csapda olyan kialakítású hogy kimászni már nem tud belőle.

A Natural Control csigacsapdát úgy süllyeszd a föld alá, hogy a bejárat a talaj szintjével egy magasságba essen. Érdemes több csapdát kihelyezni a kerítés mentén úgy, hogy a csapdasor körbevegye a veteményest. Ha úgy tűnik, nem elég hatékony, egyszerűen helyezd át máshová.

A csapdában a csalétket hetente cserélni kell. (ha huzamosan kánikula van, vagy a csapda már tele van, sűrűbben.)

A csapda tisztításakor az elpusztult csigákat el kell távolítani belőle, a csapdát bő, szappanos vízbe mártva kell elmosni, majd kiöblíteni. Miután  szárazra törölted a csapdát, helyezd bele az új csalétket, így a csapda ismét bevetésre kész. A csigacsapdához utántöltő csalétket ajánlunk használatra.

 

Cserepes növényeidet egy csigariasztó rézszalaggal is megvédheted (ajánlott termék: http://ultrahangosriaszto.hu/5041116-csigariaszto-rezszalag-kaspokra-t286005

A csigariasztó szalag egy egyszerű és hatásos módja annak, hogy megvédje kaspóba ültetett növényeidet, kiemelt virágágyásaidat anélkül, hogy bármiféle méreganyagot használnál. Mikor a csiga, vagy más csúszómászó megpróbál átkelni ezen a szalagon,  egy kis elektromos töltés apró áramütést mér rá, ami kedvét szegi.

 

Ezekkel a módszerekkel a csigatámadás biztosan elmarad.

Szólj hozzá!

Címkék: kártevő kártevőirtás meztelen csiga csigainvázió hogyan védekezzek csigák ellen