HTML

Hívatlan látogatók

Tavasszal hangyák, nyáron szúnyogok, ősszel egerek..... mindig van valami irtani való a háznál. Nem kell feltétlenül vegyszerekhez nyúlni, megoldást kínálnak az ultrahangos riasztók. Ha mégis a hagyományos módszert választod, abban is adunk segítséget.

Vakond ellen vakondfű?

2014.07.22. 22:37 pillangó01

vakondturas.jpg

Nagy örömmel vettük birtokba a kertet, mikor a házat már annyira rendbetettük, hogy élhetővé vált. Közel tíz évig éltünk egy barátságos lakótelep harmadik emeleti lakásában, így aztán alig vártuk, hogy végre a kert előnyeit élvezhessük.

Ásás-kapálás, gyomirtás, egyengetés szorgalmas munkája következett, és végre füvet, virágot ültethettünk. Az elején még nagyon elszánt voltam, és némi veteménynek is kerítettem helyet, nem túl nagyot, de annál kedvesebbet :)

Nagy volt ám az öröm, a fű pár nap alatt "szőrösödni" kezdett, a virágok és a vetemény pedig lassan kezdtek előbukkanni a föld alól.

Gonddal készített kertünket egy reggelre kelve barátságos halmocskák "ékesítették", és nekünk is szembe kellett néznünk a ténnyel, hogy a kertünk ezek szerint nem csak a mi számunkra vonzó felülről, hanem vakond pajtásnak is alulról.

Szorgalmasan neki is látott, hogy kiépítse a maga kis territóriumát a föld színe alatt, amit mi eleinte kedves és jóindulatú mosolyokkal, később fancsali ábrázattal, még később pedig türelmetlen és tehetetlen dühvel szemléltünk. Amit mi nappal elegyengettünk, azt ővakondsága éjjel rendre felborította. Úgy éreztem magam, mintha magos Déva várát építenénk.

 

Elkeseredett, ámde hasztalan küzdelembe kezdtünk a földlakóval.  Minden lehetséges módszert kipróbáltunk:

1: Helyezz egy petróleumba mártott rongyot a vakondtúrásba, annak a szaga elriasztja a vakondot.  Tapasztalat: a vakondot elűzte, de 5-10 méteres környéken a növények is kipusztultak.

2: Egy üres sörösüvetet áss be a földbe, majdnem a pereméig. A föld alatti járatokban áramló levegő rezgésbe hozza az üveget, aminek a hangja elriasztja a vakondot.  Tapasztalat: a vakondot nem igazán érdekelte. Egy reggelre az üveget kifordítva találtuk, egy hatalmas túrás tetején.

3:Kávézaccot kell a lyukba önteni.  Tapasztalat: egyetlen előnye, hogy kevesebb lett a kukában a szemét. A vakondot nem hatotta meg.

4: A vakondtúrás tetejéről told el a földet. Így a vakondjáratba friss levegő kerül, amit állítólag nem visel el.  Tapasztalat: már én sem értem, hogy gondolhattam komolyan.....

 

Summa summarum, a vakond kitartóan túrta a földet, én pedig egyre többet átkozódtam, és elnéző mosolyról már egyáltalán nem volt szó......

Ma már tudom, hogy egyből a végleges megoldást kellett volna keresnem, és nem a hiedelmeket és babonákat gyűjteni.

Nagyon sokan áldoznak sok pénzt a kertre, és manapság egyre inkább jellemző a szép, parkosított kert.

 

A vakond elleni védekezés legjobb módja a tereprendezés előtt történő vakondháló telepítés. A vakondhálót a talaj szintje alatt néhány centiméterrel kell lefektetni, majd jöhet rá a talajréteg, és végül a fű, vagy egyéb növények. Ezt a hálót a vakond soha nem lesz képes átrágni. További információkért katt ide.

Persze van az úgy, hogy a kert készen van, és nem szeretnéd feltúrni az egészet - miben különböznél akkor a vakondtól? :)

Ilyenkor az ultrahangos vakondriasztókat érdemes bevetni, amiket többféle változatban találsz meg az ultrahangos riasztók elleni védekezés boltjában.

Sok szerencsét!

 vakond.jpg

 

 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kartevoirto.blog.hu/api/trackback/id/tr396530737

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása