HTML

Hívatlan látogatók

Tavasszal hangyák, nyáron szúnyogok, ősszel egerek..... mindig van valami irtani való a háznál. Nem kell feltétlenül vegyszerekhez nyúlni, megoldást kínálnak az ultrahangos riasztók. Ha mégis a hagyományos módszert választod, abban is adunk segítséget.

Jaj neeeee..... jönnek a csigák!

2014.07.15. 21:47 pillangó01

csiga.png

A napokban újra tele van a média a hírrel: támadnak a csigák.

Konkrétan a spanyolcsigákról van szó. Ez az úgynevezett házatlan csiga, nem túl jó érzés beletenyerelni az ágyások felett dolgozgatva.

Most akkor mit csináljak? Ezt a kérdést minden reggel feltehetnéd magadnak, amikor kimész a kertedbe, és megint azzal szembesülsz, hogy a növnykéid levelein kis lyukak sorakoznak, a széleket pedig körberágta valami.

A termés, de még a gyökerek is, tele vannak mély és öblos kirágásokkal, és ráadásul minden csiganyálkás......

Ha ezzel a jelenséggel állsz szembe, biztos lehetsz abban, hogy a kertedbe befészkelte magát néhány meztelencsiga.

 

Magyarországon 26 meztelencsiga faj található meg, ebből 10 faj az, ami kárt okozhat kertjeinkben. A meztelencsigák nedvességkedvelő és fénykerülő állatok, hímnősek, azaz minden egyed képes peterakásra; petéiket a földben levő lyukakba, vagy a kövek alá helyezik el. Egy-egy csiga életében akár 500 petét is lerakhat. Egy meztelencsiga 1-3 évig élhet.

 

A csigák mindenevők, fajtól függően peteállapotban, fiatal csigaként, vagy kifejlett állatként is telelnek át. Táplálkozni csak esős időben vagy éjszaka bújnak elő.

 

A meztelen csigáknak természetes ellenségei a tyúkfélék, kacsák, vakondok, madarak, sündisznók, cickányok, lábatlan gyíkok. A csigák petéit és lárváit a legtöbb futrinkafaj fogyasztja.

 

Napjainkban a kártékony 10 meztelencsigafajból két faj okozza a legtöbb kellemetlenséget. Az egyik a 10-15 cm-es barna nagy csupaszcsiga, a másik pedig a  7-10 cm-es spanyol csupaszcsiga.

Nagyon szapora állatokról van szó, és ez a tulajdonságuk különösen megnehezíti az e két faj elleni védekezést. A helyzetet nem könnyíti meg az sem, hogy nagyon kevés a természetes ellenségük. A barna és a spanyolcsiga egyetlen természetes ellensége az indiai futókacsa.

Ha tehát természetes úton szeretnél védekezni a két igen kellemetlen, csúszós, nyálkás csigafajta ellen, két lehetőséged van.

Az egyik, hogy minden este, félhomályban kimész a kertbe egy lámpással, és szépen összeszeded a csigákat.

A másik, hogy beszerzel egy indiai futókacsa-párt, melyek szépen összeszedik a csigákat. Előnye, hogy ezek meg is eszik őket, így aztán nem gond, hogy mi legyen az összegyűjtött csigákkal. A kacsa azonban nem eszi meg a csigákat csak úgy, koszosan, hanem előtte szépen megmossa. Tehát nem árt, ha egy kerti tóról is gondoskodsz, hogy legyen hol tisztára mosnia a kacsádnak a vacsoráját :)

 

Ha a fenti megoldások nem tűnnek célravezetőnek, ajánlom figyelmedbe a Csigacsapdát, melyet természetes csalétekkel együtt lehet megvásárolni. Az ajánlott terméket itt találod: http://ultrahangosriaszto.hu

1371001.jpg

 

De hogy kerül majd a csiga a csapdába? A Natural contol csigacsapda a csiga számára vonzó illatú csalétekkel van feltöltve, mely odacsalogatja a csigát,  belemászik, de a csapda olyan kialakítású hogy kimászni már nem tud belőle.

A Natural Control csigacsapdát úgy süllyeszd a föld alá, hogy a bejárat a talaj szintjével egy magasságba essen. Érdemes több csapdát kihelyezni a kerítés mentén úgy, hogy a csapdasor körbevegye a veteményest. Ha úgy tűnik, nem elég hatékony, egyszerűen helyezd át máshová.

A csapdában a csalétket hetente cserélni kell. (ha huzamosan kánikula van, vagy a csapda már tele van, sűrűbben.)

A csapda tisztításakor az elpusztult csigákat el kell távolítani belőle, a csapdát bő, szappanos vízbe mártva kell elmosni, majd kiöblíteni. Miután  szárazra törölted a csapdát, helyezd bele az új csalétket, így a csapda ismét bevetésre kész. A csigacsapdához utántöltő csalétket ajánlunk használatra.

 

Cserepes növényeidet egy csigariasztó rézszalaggal is megvédheted (ajánlott termék: http://ultrahangosriaszto.hu/5041116-csigariaszto-rezszalag-kaspokra-t286005

A csigariasztó szalag egy egyszerű és hatásos módja annak, hogy megvédje kaspóba ültetett növényeidet, kiemelt virágágyásaidat anélkül, hogy bármiféle méreganyagot használnál. Mikor a csiga, vagy más csúszómászó megpróbál átkelni ezen a szalagon,  egy kis elektromos töltés apró áramütést mér rá, ami kedvét szegi.

 

Ezekkel a módszerekkel a csigatámadás biztosan elmarad.

Szólj hozzá!

Címkék: kártevő kártevőirtás meztelen csiga csigainvázió hogyan védekezzek csigák ellen

A bejegyzés trackback címe:

https://kartevoirto.blog.hu/api/trackback/id/tr736511759

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása